Presentation


 


Det riktigt sprudlar av Italien i Agneta Perssons varma livsbejakande målningar.


                                                                                    
Hon målar motiv av balkonger på kalkade husfasader med slingrande växter och vinflaskor med matkorgar i ljus harmoni.
– Jag bodde i Italien under 1990-talet, gick utbildning och hittade collage som uttrycksform, berättar Agneta som huserade i norra delen av landet och reste mycket i Toscana.
– Jag blev inspirerad av måleri, musik och läste italienska. Det är ett så vackert språk.
Hon doppade penseln i medelhavspaletten.
– Turkos och mintgrönt, det är så fina färger. Ur den färgskalan har jag hämtat mycket.

 
Agnetha plockade ihop restaurangnotor, brev, sånt hon läste, fotografier och brev och satte in minnena i måleriet för att fånga stämningen i flera dimensioner.
– Jag försöker väva in det i en målning.
En stor bild med en formation av stenar och växter och poetiska texter i sirlig handstil har långa minnestrådar till Indokina, där en släkting till henne bodde.
Agnetha Persson kom hem 1999, bor i Stockholm och är medlem i en konstnärsgrupp på Söder som tecknar kroki och har trevliga fester.
– Det är kul att inte vara ensam. Dessutom är jag med i en internationell grupp,  Expect, och var med i en utställning i Tokyo.

 
Hon kommer från Ystad och började måla tidigt, natur och gårdar. Gick Skånska målarskolan, grafikskolan i Stockholm och Gerlesborgsskolan innan hon hamnade på Studio Sharon Fontana i Milano.
Hon har haft utställningar i flera städer i Skåne, Köpenhamn, Stockholm, Turin och Nice. Under hennes utställning på regeringskansliet i Rosenbad väckte målningarna på temat jämställdhet stort intresse.
– När jag får uppdrag väver jag in ämnen som passar. Sommartid återvänder hon till sitt barndoms Skåne, där hon har eget galleri i Ingelstorp på Österlen.
– Jag har en tyngre sida också, den får ni se en annan gång, avslutar hon.JAN BERGMAN

Zenit, kulturtidningen i väst